Boka provtid och fakta

Det lättaste sättet att boka tid för teoritest (teoriprov/uppkörning) på är direkt genom internet. Du kan även boka via telefon på 0771 17 18 19, men smidigast är som sagt att boka via internet. När du väl har bokat tid är det absolut sista stund att börja öva inför ditt teoritest om du mot förmodan inte gjort det.

Men hur går då ett teoritest till i praktiken och vad ska man tänka på?

Teoritest görs hos Trafikverket

Innan du gör ditt teoritest måste du fotografera dig med Trafikverkets särskilda fotoutrustning. Sedan januari 2013 får du ej längre ta med dig eget fotografi, utan du måste ta kort på Trafikverkets kontor för förarprov. Därför måste du vara på plats i god tid, minst en halvtimme i förväg. Om du vill går det dock att besöka något av Trafikverkets förarprovskontor vid ett annat tillfälle än vid ditt teoritest – då slipper du anlända tidigare när du väl ska skriva upp.

Innan provet sker också en id-kontroll, så se till att ha med dig giltig legitimation, för annars kommer du inte att få skriva.

Teoritestet – skrivningen

Själva teoritestet skrivs på datorer. Det finns tillgängligt på en rad olika språk för dig som inte har svenska som modersmål, och du kan även få det uppläst. I vissa undantagsfall kan man dock få ett muntligt teoriprov, eller göra teoriprov med tolkhjälp.

Innan teoritestet får du kortfattade instruktioner, bland annat i form av ett bildspel som ger dig instruktioner och förklarar hur teoritestet fungerar. Därefter sätter man igång. Provtiden är 50 minuter och du ska svara på sammanlagt 70 frågor. Fem av dessa frågor är dock så kallade test- eller utprövningsfrågor, d.v.s. frågor som Transportstyrelsen använder för att testa inför framtiden. Dessa kommer inte räknas till ditt provresultat, även om du när du skriver inte vet vilka frågor som är testfrågor.

Du bedöms alltså på resultatet av 65 frågor. Av dessa 65 frågor måste du ha svarat rätt på 52 för att bli godkänd på ditt teoritest. Du får se resultatet direkt när du är klar med provet, och efteråt får du ett papper med ditt resultat.

Så går det alltså till att skriva teoritest hos Trafikverket! Lycka till!

En tanke kring ”Boka provtid och fakta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *