Hur Jonas klarade sitt teoriprov

Hej! Jonas Abrahamsson heter jag och jag har nyligen tagit körkort. Detta är min historia över hur jag klarade mitt teoriprov! Även om det till en början verkade omöjligt (eller i alla fall urbota svårt) så var det till slut faktiskt inte så himla svårt, även om det krävde en hel del tid och kraft att få allt att sitta.

När jag först började gick det oerhört segt. Jag köpte Körkortsboken, men kunde inte ta mig i kragen och läsa. Jag gjorde kanske ett litet misstag då jag lät laptopen ligga bredvid mig när jag skulle plugga, så det var väldigt lätt hänt att jag ”råkade” uppdatera min Facebookstatus till ”Ska plugga körkortsteori”, för att fem minuter senare svara på någon kommentar på statusen, och sedan såg jag någon bild som jag kommenterade på… och tre timmar senare när det var dags att lägga sig hade jag slösat all studietid på Facebook.

Att styra upp teoripluggandet

Fattade att jag måste styra upp pluggandet, att jag kunde glömma mitt körkort om jag på fyra kvällar lyckats gå igenom tio-femton sidor i körkortsboken, utan att komma ihåg särskilt mycket. Funderade på att gå någon teorikurs på trafikskola, men å andra sidan kostar det ju en hel del pengar. Eftersom jag ändå är så pass datorberoende började jag kolla upp om jag kanske kunde använda datorn för att plugga körkortsteori…

…och jag hittade att det faktiskt gick alldeles utmärkt! Det fanns en rad olika sajter som erbjöd körkortsteori på nätet, jag testade tre olika och fastnade till slut för Körkort.se som verkade störst och seriösast. Därefter… ja, därefter satte jag upp som mål att varje vardagkväll plugga teori i minst en timme. Bestämde också att jag efter middagen inte fick kolla på serier innan jag pluggat minst en halvtimme. Och det hjälpte mig verkligen – att ha disciplin i vardagens pluggande underlättade verkligen!

Så om du ska skriva teoriprov – se till att på något sätt tvinga dig själv till att plugga.

Att plugga online

Att plugga online var också något som definitivt hjälpte. Körkort.se:s onlinetjänst är uppbyggd som så att man får svara på en rad körkortsfrågor (du väljer antal frågor själv), sedan får man se hur många rätt man har. Det jag verkligen rekommenderar är att man går igenom frågorna efter att man gjort testet, såväl rätt svar som fel svar – varje fråga är nämligen förklarad, så man får veta exakt varför man gjort rätt eller fel.

De har också en provtyp som heter Kunskapsprov, d.v.s man får svara på lika många frågor som på ett riktigt teoriprov körkort, på samma tid. Det var nästan uteslutande sådana prov jag gjorde en vecka innan mitt teoriprov kan jag ju säga direkt…

Själva teoriprovet

Eftersom jag faktiskt pluggat ordentligt (något som fungerade bra enbart tack vare Körkort.se och att jag kunde plugga på nätet) så kände jag mig oväntat lugn. Upplägget var samma som nättjänsten och jag kände igen frågorna också. Så jag skrev som jag gjorde vid datorn hemma, fast mycket noggrannare – när jag pluggade hemma kanske jag var mer benägen att chansa än när jag väl satt där i skarpt läge.

Då jag redan visste att jag skulle klara mig rent tidsmässigt (hade ju som sagt pluggat en herrans massa online) så tog jag istället mer tid på mig för att ordentligt utvärdera varje svar – och när jag hade svarat på alla frågor hade jag fortfarande 10 minuter på mig, så jag igenom de svåraste frågorna ännu en gång.

Resultatet? 60 rätt av 65 och klarat teoriprov! Det behöver faktiskt inte vara SÅ svårt att klara teoriprovet och jag hoppas att min historia inspirerar dig som ska ta körkort, lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *