Att skriva ett godkänt teoriprov

Om du ska ta körkort behöver du skriva ett godkänt teoriprov, något som många kanske har lite svårt för. Körkortsteori är ju trots allt inte det lättaste ämnet och för att klara teoriprovet måste man ha såväl breda kunskaper om allt från trafikregler till miljövänlig körning, men samtidigt måste kunskaperna också vara djupa – det räcker inte med att kunna saker ytligt om du vill klara ditt teoriprov.

Nedan beskriver vi olika tips om hur du kan lägga upp ditt teoripluggande i tre steg:

Steg 1: innan du börjar plugga

Något som hjälper många som ska skriva teoriprovet (den teoretiska delen av ett körkortstest) är att lägga upp en studieplan innan de väl börjar. Hur ska du plugga? Ska du ta teorilektioner på trafikskola? Ska du plugga med teoriböcker eller med hjälp av körkortsfrågor? Eller ska du kombinera dessa metoder? (Vi rekommenderar att du antingen kombinerar bägge metoderna eller pluggar enbart med körkortsfrågor – det är trots allt 2016 och inte 1973, så plugga på ett modernt sätt med hjälp av körkortsfrågor på nätet istället för att bara läsa en bok!) Hur mycket tid kan du lägga på teoripluggandet och ungefär när tror du att du ska skriva ditt teoriprov?

Försök att ha en någorlunda tydlig och realistisk plan redan innan du börjar plugga. Det är oerhört viktigt att du börjar plugga i god tid innan ditt teoriprov, då körkortsteori är något som de flesta inte kan lära sig från noll bara på ett par dagar eller på en vecka (i alla fall inte om de går i skola eller jobbar parallellt). Visst finns det undantag, men varför chansa? Trots allt så betalar du pengar för att göra ditt teoriprov, så det är ju bäst att se till att göra det ordentligt på försök 1!

Så det första steget är att göra en kort studieplan och avsätta tillräckligt med dit för dina studier.

Steg 2: plugga inför ditt teoriprov

Steg två är självklart att sköta själva pluggandet inför ditt körkortsprov. Om du känner dig osäker på huruvida du kommer klara av att lära dig allt på egen hand kan du alltid gå en teorikurs eller ta ett par teorilektioner på trafikskola. Men många har varken tid eller råd för detta, och många pluggar hellre uteslutande på egen hand. Så vad är då det bästa sättet, att plugga med körkortsboken eller med körkortsfrågor på nätet? Kan man verkligen plugga till sitt körkort online eller bör man kombinera?

Vi anser att körkortsfrågor är att rekommendera framför boken (om man måste välja en studietyp), även om det är mycket bra att komplettera med ”vanligt” teoripluggande också. Den stora fördelen med att välja körkortsfrågor är att det är roligare, effektivare och snabbare än att läsa teori på vanligt vis – bland annat så får man ju tillgång till statistik som visar vad man måste plugga mer på, och så får man provvana eftersom man pluggar på samma sätt som det riktiga provet går till på.

Hur som helst, oavsett hur du väljer att plugga bör du försöka följa din studieplan och avsätta ett visst antal timmar för teoripluggande varje vecka (gärna utspritt över 3-6 veckodagar för max effekt). Om du känner att du kör fast på någon konkret del, eller om det är något du inte förstår, kan du gott gå vidare och sedan återkomma nästa dag. Eller så kan du fråga någon kunnig person i din närhet, eller din trafikskolelärare (om du övningskör på trafikskola).

Plugga så pass mycket som du behöver. Kom ihåg att det hur mycket tid man behöver är väldigt individuellt. Det viktigaste är att du lär dig all körkortsteori du behöver för att faktiskt klara teoriprovet – sedan om det tar 10, 100 eller 500 timmar är i sammanhanget oviktigt så länge du uppnår ditt mål!

Steg 3: dagen innan teoriprovet

Dagen innan teoriprovet bör du gå igenom all körkortsteori en sista gång. Om du pluggar med böcker, läs igenom dem en sista gång. Om du pluggar med körkortsfrågor, gör körkortsfrågor ur alla kategorier och var extra noga med att gå igenom frågorna du svarat fel på – än är det faktiskt inte för sent att täppa igen eventuella kunskapsluckor!

Tänk positivt och gå och lägg dig i tid, gärna någon timme tidigare än vanligt så att du har lite extra marginal ifall du inte lyckas somna (vilket är ganska vanligt natten innan viktiga prov). Tro på dig själv och det kommer säkert att gå bra! Och sedan så har du ju bara en godkänd uppkörning som står mellan dig och ditt körkort.

En tanke kring ”Att skriva ett godkänt teoriprov

  1. jag tycker faktiskt att det är jätte bra att men kan plugga till ett moped körkort på den här hemsida det finns så mycket bra körkorts frågor och svara på och det är jätte bra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *